Menu

Le Sorelle Macaluso

Göteborg

Folkteatern
lördag, 25 april 2015 kl:15:00

Le sorelle Macaluso (”Systrarna Macaluso”) är som en flock fåglar som deltar både i sina egna och i andras begravningar. De svävar mellan himmel och jord. I osäkerheten mellan livet och döden. Under begravningen av en av systrarna stannar de upp för att minnas, berätta, förebrå, drömma, gråta och skratta över sin egen historia.
Inom ramen för det europeiska samarbetet Cities on Stage gästar Teatro Stabile i Neapel nu Folkteatern med en hyllad, både drömsk och distinkt föreställning av italienskan Emma Dante. Så här berättar hon själv om föreställningen:
”Familjen består av sju systrar; Gina, Cetty, Maria, Katia, Lia, Pinuccia och Antonella, som det nu är begravning för. På gränsen mellan här och där, nu och aldrig mer, snart och då, är de döda redo att hämta den döda. De balanserar på en gräns ovanför vilken de fortfarande kämpar, precis som sicilianska marionettdockor, med svärd och sköld i handen.
Jag tänker mig ett motljus, mörka kläder och en färdväg. En familj som rör sig in i mörkret och ut igen. Jag ser en ung far som uppenbarar sig för sin femtioåriga dotter, en hustru som klamrar sig fast vid sin make i en evighetslång omfamning, en man som är misslyckad även som död, jag ser drömmar som hänger kvar bland skuggorna och ensamheten och jag ser de utplånade stå frimodigt framför oss.
Allt är inspirerat av en liten historia som en vän berättade för mig en gång. En natt yrade hans mormor i sin sjuksäng och ropade på sin dotter. Dottern skyndade fram till sängen och modern frågade henne. ”Hur är det egentligen, lever jag eller är jag död?” Dottern svarade: ”Du lever! Mamma, du lever!” Och då svarade modern hånfullt: ”Lever! Jag är död sen ett bra tag tillbaka, men ni talar inte om det för mig för att inte skrämma mig.”
Föreställningen spelas på italienska (dialekt från Palermo), men textas på svenska.
Medverkande
Serena Barone, Elena Borgogni, Sandro Maria Campagna, Italia Carroccio, Davide Celona, Marcella Colaianni, Alessandra Fazzino, Daniela Macaluso, Leonarda Saffi, Stephanie Taillandier
Manus, regi, scenografi och kostym: Emma Dante
Ljus: Cristian Zucaro
Premiär
22 januari 2014 på Teatro Stabile/Mercadante, Neapel
Spelperiod
22-25 april
Scen
Röda Scenen
 


 

Lokal: Röda Scenen

Folkteatern är en länsteater med placering vid Järntorget i Göteborg och med turnerande verksamhet i Västra Götalandsregionen, vilken också är uppdragsgivare och ekonomisk huvudman. Teatern är en ekonomisk förening med medlemmar från ca 300 olika organisationer och föreningar - t ex fackförbund, hyresgästföreningar och bildningsförbund. Teatern har även enskilda medlemmar. På Folkteatern arbetar ett sextiotal personer, med stora variationer över säsongen beroende på repertoar

http://www.folkteatern.se/</i>

Datum / Tid

lördag, 25 april 2015 kl: 15:00

Plats

Göteborg, Folkteatern

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

120 - 250

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök