Evenemang på Gräfsnäsgården, Slottsskogen i Göteborg

PRESS
24 apr
kl: 17:43

2015 Års Site Stipendiater Utsedda

Varje år utser SITE ett antal stipendiater som under ett års tid får skrivbordsplats i en kreativ miljö i produktionshuset SITE på Telefonplan med tillgång till mötesrum, individuell rådgivning och studiotid i SITE Studio. Kompetensutveckling genom kursen OPM (Organisk Processmetod), en affärsutvecklingsplan för kulturella och konstnärliga verksamheter, genomförs under stipendietiden.

De SITE stipendiaterna för 2015 är dansarna och koreograferna: Pia Pohjakallio, Mari Carrasco, Mirko Guido, Tove Skeidsvoll, Clara Lee Lundberg och Shake it Collaborations (Tove Sahlin och Dag Andersson).

På SITEs hemsida kan du läsa mer om stipendiaterna, om deras verksamhet och förhoppningar inför året på SITE.

-SITE är en möjlighet för mig att vässa min praktik - både konstnärligt och administrativt - och erbjuder en kreativ miljö och en plattform där samtida scenkonst är i fokus, skriver dansaren och koreografen Pia Pohjakallio.

-Eftersom jag mestadels har jobbat hemifrån innan så är detta en möjlighet för mig att skapa en plattform där jag kan göra mitt administrativa arbete, men också ha möten, träffa andra konstnärer och få vägledning, skriver dansaren och koreografen Mari Carrasco.

SITE är ett produktionshus och en konstnärlig plattform för den professionella samtida scenkonsten, med fokus på dans. Sedan starten 2008 har SITE etablerats som en viktig aktör för enskilda koreografer och kompanier inom scenkonstområdet genom att erbjuda kunskap och plats för konstnärlig utveckling. De första konstnärstipendierna delades ut 2009.

Under 2015 fortsätter SITE att arbeta för att skapa bättre förutsättningar för scenkonsten med betoning på den samtida dansen, bland annat genom engagemang i följande projekt:

Anoda Dans

Anoda Dans är ett treårigt samarbete mellan SITE och Landstinget Dalarna i syfte att utveckla en varaktig infrastruktur för dans i länet, där professionella dansare och koreografer ges möjlighet att verka. I projektet utgår man från de tillfrågade kommunernas egna villkor och förutsättningar och undersöker alternativa organisationsformer för att nå bästa resultat. Hela processen dokumenteras, vilket kommer att resultera i en handbok om hur man på ett nytt, mer organiskt sätt, bildar ett nätverk av regionala, nationella och internationella konstnärer, institutioner och föreningar. Målet är att bygga ett nätverk av mötesplatser för dans. I förlängningen ska det startas upp regionala resurscentrum utifrån SITE-modellen som kommer att kunna erbjuda repetitionslokaler och kontorsplatser - vilket också ger SITE möjligheten att utvidga sin stockholmsbaserade verksamhet.

Produktionshus Konsthuset

SITE har tillsammans med Konstnärernas Kollektiv Verkstad (KKV) och Transit kulturinkubator arbetat fram en vision för ett gemensamt produktionshus för alla konstarter. SITE finns idag i Svarta Huset på Telefonplan, som hotas av rivning och KKV håller till i Nacka, men måste lämna sina lokaler om bara några år för att ge plats för nya bostäder. Den gemensamma idén är att skapa en unik, tvärdisciplinär plattform och produktionshus för högkvalitativ bildkonst, scenkonst, formgivning, film och musik i samverkan mellan professionellt verksamma konstnärer. Ett gemensamt produktionshus skapar också plattformar för interdisciplinär konstnärlig och praktisk forskning samt Artist in residens-program. Produktionshuset skall innehålla verkstäder, studios, produktionslokaler och publika utrymmen. Det konstnärliga arbetet kan möta sin publik genom visningar, workshops, samtal och debatter. Det skall finnas café/restaurang som ger ytterligar e en möjlighet till möten mellan konstnärer och publik. En förstudie är på gång tillsammans med arkitekt- och projektbyrån CoDesign.

SITE Projektrum

På SITE finns Projektrum som är en plats för kunskap och handledning i frågor som rör bidragsansökningar, produktion, turnéläggning, marknadsförning och annan projektrelaterad verksamhet. Det är också möjligt att diskutera och få handledning i enskilda frågor. SITE Projektrum ger fri administrativ handledning till alla inom scenkonstsområdet. Läs mer.

Presskontakt:
Titti Grahl, 073-610 23 93, titti.grahl@telia.com
Anne-Sofie Ericsson, 0709-18 13 00, anne-sofie@sitesweden.se

____________________

SITEs verksamhet och dess enskilda projekt stöds av Statens Kulturråd, Kulturförvaltningen i Stockholm, Stockholms läns landsting, Barbro Osher Foundation, Kulturkontakt NORD och EU Culture Program - Multi-annual cooperation projects.

____________________

SITE Sweden - ett produktionshus för scenkonst på Telefonplan

SITE SWEDEN, LM Ericssons väg 26, 126 26 Hägersten, www.sitesweden.se


________
Om Kulturdirekt
Kulturdirekt samlar Stockholms fria kulturliv på webben och i Kulturhuset vid Sergels torg. Som medlemsförening är vårt primära syfte är att underlätta mötet mellan Stockholmsregionens kulturarrangörer och kulturkonsumenter. Vi är det fria kulturlivets demokratiska plattform där alla medlemmar, på lika villkor, ska ha möjlighet att exponeras i ett relevant och kvalitativt forum.
← Tillbaka

Visa:

15 30 60 120 240


Hittade inga fler evenemang!
Vet du något som andra inte får missa?Hjälp oss hjälpa andra!

Stora evenemang i all ära men vad vi på StadsEvent verkligen önskar oss mer utav är de små händelserna som gör livet så mycket trevligare. Ska du eller någon bekant spela på den lokala restaurangen, läsa poesi runt hörnet eller jonglera i parken? Tveka inte att tipsa oss!

Lägg till evenemang här