Menu

Kakafon Folk Festival

Göteborg

Musikens Hus
fredag, 21 november 2014 kl:18:00

Musikens Hus presenterar:
Kakafon Folk Festival
Musikens Hus - Göteborg
Fredag 21 november 2014 kl 18.00
Öppet till c:a 01.00
Ålder 18 år
Entre: 200kr vid förköp (100kr för studerande) eller 250kr i dörren i mån av plats.

TIDER
18-19.30 After work med gratis buffe, stenkakslounge och hemliga uppträdanden.
19.30-00.15 Livemusik på stora scenen med samtliga grupper.

MEDVERKANDE
• Den Fule
• Goodland Trio
• Marianne Holmboe & Emil Pernblad
• Navarra
• Kaja
• Musikdirektör Bengtssons stenkakslounge
• K-G Malm
• Hemliga gäster…

Fredagen den 21 november delar fem av Sveriges absolut främsta folk- och världsmusikgrupper scen på Musikens Hus i Göteborg! Prisbelönta, rosade och världsturnerande Den Fule, Kaja, Navarra, Goodland Trio samt Marianne Holmboe & Emil Pernblad! De bjuder på virtuos poetisk flamenco, röjig svensk polska, tung Haitigroove, sjutakt, förförisk Klezmer och allt däremellan. Som konferencier får ni skådespelaren och visartisten K-G Malm. Dessutom inleds kvällen med uppsluppen stenkakslounge med Musikdirektör Bengtsson samt hemligt uppträdande. Redan kl.18.00 öppnas portarna och en liten gratisbuffe bjuds den hungrige fram till ca 19.30 då första akten går på scen. Gemensamt för alla akter är att de har släppt skivor på Kakafon records. Därav KAKAFON FOLK FESTIVAL!

Varmt välkommen!

DEN FULE
De musikaliska kosmopoliterna i Den Fule började musicera tillsammans i början av 90-talet och blev, med sin nyskapande folkmusikfusion, en del av den nya folkmusikvågen i Sverige. Gruppen har sedan gjort sig känd för sitt utåtriktade och gränslösa sväng världen över och har släppt fyra album, varav det första, Lugumleik, blev grammisbelönat. 2014 släpptes deras fjärde album Contrebande på Kakafon Records i samarbete med kora-spelaren och sångaren Solo Cissokho, sångerskan Adama Cissokho från Senegal och spoken word-artisten Sofia Baig från Kanada. Deras musik genomsyras av lustfyllt musicerande i ett livfullt och lyhört möte där nordisk folkmusik mixas med influenser från karibisk musik, jazz och blues.

GOODLAND TRIO
Goodland Trio bildades hösten 2009 och är en ung grupp som i huvudsak spelar egenkomponerade låtar med nordisk klang. Medlemmarna har, var och en på sitt håll, fördjupat sig i svensk fioltradition och de besitter en oerhörd bredd och mångsidighet inom svensk folk- och världsmusik vilket tydligt präglar gruppens låtskrivande och sound. Musiken formas med i traditionella folkmusikarrangemang men med stundom starka influenser från pop och improvisationsmusik. Den kan beskrivas som ljus, lekfull och tillgänglig men också eftertänksam och dynamisk. Nyligen släppte Goodland Trio sitt andra album Skogen i staden.

KAJA
Kaja har under snart 10 års samspel skapat sig en korsbefruktad och hänförande mix av olika musikaliska uttryck. Rötterna hämtar näring i Östeuropa, men växer vidare in i gränslandet mellan traditionellt och nyskapande. Kajas hjärta har alltid slagit hårt för östeuropeisk, rumänsk och balkansk folkmusik men gruppen har sedan starten sökt ett eget musikaliskt språk som rymmer mycket mer. Vidsynt och nyfiket har de låtit musiken få ta sina egna vägar från klezmer till tango, balkangroove, indisk raga, fransk vals, improvisation och stråk av filmisk konstmusik. De har tagit sin musik på turne till Europa, Asien och Nordamerika och släppt flera album. Det senaste albumet Tre Trappor Upp släpptes som både CD och LP i samarbete med poeten Olivia Bergdahl och konstnären Yusuke Nagano i november 2013.

MARIANNE HOLMBOE & EMIL PERNBLAD
Med poetisk innerlighet och virtuost framförande förenar Marianne Holmboe & Emil Pernblad sydspansk hetta med en lätt bris av nordisk ton. Deras samarbete tog sin början 2002 i föreställningen Al-Andalus med orientalisk musik och flamenco. Här växte snabbt ett enormt intresse och passion för genren som sedan dess har tagit dem båda på otaliga studieresor till flamencons vagga Andalusien. I höst släpps deras första album De Noche där Emil tonsatt egna texter samt poesi skriven av konstnären och poeten, tillika Emils egen mormor, Birgitta Örnstedt. De klär här ny poesi i traditionell flamencoskrud. Ekot av de arabiska melismerna kan fortfarande anas och blir en naturlig del i det mångfacetterade uttryck som flamencon är, med sin unika kombination av occident och orient, iberiskt och romskt, judiskt och keltiskt.

NAVARRA
Navarra satte ner foten i den nordiska folkmusiken med buller och bång 2011 när de släppte debutalbumet “Nya fönster” som hyllades av kritikerna och nominerades till flera priser. Inget annat band låter riktigt som Navarra. De för på ett självklart sätt samman folkmusikens karaktär med popens tonspråk och jazzens frihet och redan sedan starten har dessa fyra karaktärsstarka och samspelta musiker uppmärksammats för sin oemotståndliga energi och sitt genuint originella förhållande till nordisk folkmusik. På albumet Om natten som släpptes 2014 fortsätter Navarra att utforska sitt universum. Hur kan en Jössehärs-polska bli Göteborgspop? Vad händer när en koralmelodi möter en distad synt och fritt trumspel? Kan folkmusik bli politisk disco?

Mer info om Kakafon Records och festivalen: www.kakafon.com

www.musikenshus.se

www.pusterviksbiljetter.com
Pusterviks Biljetter Facebook

Ett konserthus kallas en större byggnad som främst är avsedd för framförande av levande musik. De flesta konserthusen är byggda under 1800- och 1900-talen och ursprungligen främst avsedda för klassisk musik. Det är numera även vanligt med populärmusikaliska konserter i konserthusen, då utomhuskonserter i många länder är omöjligt om vintrarna. Konserthuset innehåller vanligen en större sal, ibland också en eller flera mindre salar avsedda för exempelvis kammarmusik. I många städer är konserthuset samma byggnad som kongresshallen, med namn som konsert- och kongresshall.

Datum / Tid

fredag, 21 november 2014 kl: 18:00

Plats

Göteborg, Musikens Hus

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

100kr - 200

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad