Menu

Astrid Lindgrens Saltkråkan

Stockholm

Blidösundsbolaget
söndag, 3 augusti 2014 kl:08:45

Inga andra barnprogram har, i generation efter generation, satt så djupa spår i folksjälen som Saltkråkanserien. Tjorven, Farbror Melker och Skrållan finns i alla svenskars hjärta.

Men det är inte många som vet var TV-serien spelades in för som sändes första gången för 50 år sedan och att Snickargården står kvar precis som då.

Ön heter Norröra och ligger utanför Furusund där Astrid Lindgren bodde sommartid och skrev manuset till TV-serien om barnen på Saltkråkan. Följ med på Blidösundsbolagets båtar dit i sommar!

Tisdag – torsdag 24 juni – 7 augusti från Stockholm, Östanå och Furusund till Norröra. Söndagarna 22 juni – 17 augusti är det extra festligt då s/s Blidösund är Saltkråkebåt (söndagar ej från Östanå). Ombord på Blidösund finns också en 1:a klass ångbåtsmatsal, lägg till 120 kr så får ni en skärgårdslunch kl. 14.00. Ni kan också reservera bord för middagen på tel: 08-24 30 90

Med ombord från Furusund finns alltid skärgårdsguiden och underhållaren Michael Blum. Han guidar oss genom byn bl.a. till den legendariska Snickargården och berättar om hur det gick till när TV-serien blev till.

Efter guidningen blir det gott om tid för bad eller längre promenader. Söndagarna är barnens dag på Saltkråkan. Då blir det allsång, för stora och små barn, med Astrids visor på Blidösunds akterdäck.

Nyhet 2013 var utställningen: ”Hur sommarön Norröra blev tv-ön Saltkråkan” som berättar om inspelningen för 50 år sedan. Invigning skedde söndagen den 30 juni i närvaro av bl.a. ”Malin” (Louise Edlind Friberg),”Stina” (Christina Jämtmark) och ”Teddy” (Lillemor Östlund Wodmar).

Söndagen den 18 augusti kom ”Pelle” (Stephen Lindholm) med ut till Norröra och delade med sig av sina minnen från inspelningen.

Lokal: Blidösundsbolaget

Blidösundsbolaget är ett rederi som driver färjetrafik i Stockholms norra skärgård med fartygen S/S Blidösund, M/S Sjögull och M/S Sjöbris. Bolaget har även driften av Waxholmsbolagets paradbåtar S/S Norrskär, S/S Storskär, M/S Västan. Isgående M/S Vindöga och även Djurgårdsfärjorna.

Datum / Tid

söndag, 3 augusti 2014 kl: 08:45

Plats

Stockholm, Blidösundsbolaget

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

15 - 500

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad