Menu

Den skalliga primadonnan

Stockholm

Boulevardteatern
lördag, 25 april 2015 kl:18:00

Without Ionesco there would have been no Monty Python.” Los Angeles Times

Medverkande:

Tintin Anderzon, Iwa Boman, Margaretha Byström, Nils Eklund, Helge Skoog, Roger Westberg.

Regi Lena Söderblom

Musik Per Tjernberg

Ljus Pär Ibbing

Översättning Jan Mark

Vi möter ett par hemma i deras lägenhet, Snart anländer ett annat par och slår sig ner - men känner de verkligen varandra? Då ringer det på dörren. Men är det verkligen någon där? Och vem är egentligen brandmannen som verkar känna hushållerskan? Frågetecknen hopar sig, men finns det några svar?

Ionesco avskydde egentligen teater och hade för avsikt att skriva en dräpande parodi på teatern. Resultatet blev Den skalliga primadonnan, skandal när den först sattes upp i Paris 1950 men succé när den några år senare åter sattes upp på den lilla teatern Theatre de la Huchette, där den har spelat oavbrutet sedan dess!

Missa inte när Sveriges vassaste teaterrävar möter mannen som hatade teater.

Den skalliga primadonnan är Ionescos första pjäs. Parodin som skulle tillintetgöra teatern hade fått liv och utvecklats till en språklig tragedi. Hans teater brukar kallas för absurd, men Ionesco föredrog att beskriva sin teater insolite (orimlig, bisarr, sällsynt). att gestalta det osannolika och det bisarra - mitt universum.

Idén till pjäsen fick Ionesco när han studerade engelska. Läroböckernas fåniga konversationsfraser får i pjäsen symbolisera ett mänskligt umgänge som i sin rituella meningslöshet är motsatsen till all verklig kommunikation. Ionescos dramatik driver med den traditionella teatern och det konventionella småborgerliga livet.

I pjäser av Ionesco och Beckett och andra absurdister framställs livet som ett meningslöst Intet. Svart humor. En glad pessimism som gör pjäserna tragikomiskt roliga. Den absurda teatern växte fram efter 2:a världskriget.

Härom året firades hundraårsminnet av Eugene Ionescos födelse. Men enligt förlaget Bibliothéque de la Pléiade som givit ut Ionescos samlade verk föddes han i själva verket 1909 i den rumänska staden Slatina. Dog gjorde han verkligen 1994 i Paris.

Föreställningslängd 1,15 tim

Boulevardteatern startade 1984 på Götgatan 73 på Södermalm i Stockholm av Tidningsteatern. Lokalen är en ombyggd biograf - Söderbio. Teatern invigdes den 10 januari 1985 med en nyskriven pjäs av Michael Segerström Teaterterroristerna, som handlade om en liten teatergrupp i svårigheter som börjar tvivla på sitt eget existensberättigande, man har sedan starten gjort ett tjugotal uppsättningar, bland andra Revisorn, Onkel Vanja och Den Girige. På hösten 2002 spelades Clownen luktar bensin.

Datum / Tid

lördag, 25 april 2015 kl: 18:00

Plats

Stockholm, Boulevardteatern

Karta (Google)

Typ

Show

Kostnad

165kr - 315kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad