Menu

Kristina från Duvemåla

Stockholm

Cirkus
lördag, 12 september 2015 kl:16:00

Den 12 september är det premiär för Kristina från Duvemåla av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Lars Rudolfsson på Cirkus i Stockholm. Då har det gått nästan exakt 20 år sedan ridån gick upp för första gången. Musikalens berättelse om utvandrarna som lämnade Sverige i mitten av 1800-talet är ständigt aktuell och berör starkt i vår samtid då många människor är på flykt eller bryter upp från sina hemländer av andra orsaker.

Uppsättning kommer närmast från GöteborgsOperan, där den har spelats 100 föreställningar för utsålda hus mellan oktober 2014 och maj 2015. Innan dess spelades musikalen på Svenska teatern i Helsingfors från 2012 till 2013. Huvudrollerna på Cirkus görs av samma kvartett som i Helsingfors och Göteborg som efter drygt tre år känner sina rollfigurer väl.

Kristina görs av Maria Ylipää som setts i flera musikaler, bland annat på Helsingfors stadsteater och även spelat in både musik, tv och film. Robert Noack gick direkt från Teaterhögskolan i Malmö till rollen som Karl Oskar. Oskar Nilsson, även han direkt från Musikhögskolan i Stockholm, spelar rollen som Robert. Birthe Wingren har spelat både på finska och finlandssvenska teaterscener och gör Ulrika i Västergöhl.

Den aktuella uppsättningen har beskrivits som förädlad, tätare och med ett större djup jämfört med den som hade urpremiär för 20 år sedan. Den närmar sig en starkare känsla av utsatthet, rotlöshet och kringflackande liv som lätt kan jämföras med vår tid.
När spelperioden i Göteborg avslutas i maj 2015 beräknas sammanlagt 1 254 317 miljoner ha besökt musikalen och 960 föreställningar spelats sedan urpremiären.

Berättelsen
Kristina från Duvemåla bygger på författaren, journalisten och samhällsdebattören Vilhelm Mobergs utvandrarepos. Hos en liten skara människor från Småland växer sig drömmen om Amerika allt starkare när hungersnöd, förmynderi och religiös förföljelse gör det outhärdligt för dem att stanna kvar. Det nya landet har mark till alla och erbjuder den som vågar sig ut på den långa, farliga resan en fristad och en framtid. Några djärva män och kvinnor har modet och ger sig av över Atlanten. Bland dem finns Kristina, Karl Oskar, Robert och Ulrika.

Musik: Benny Andersson
Text: Björn Ulvaeus
Regi: Lars Rudolfsson
Manus: Lars Rudolfsson och Jan Mark

Citat från upphovsmännen
Det ska bli mycket roligt att få arbeta vidare med Kristina från Duvemåla när hon återvänder till Stockholm och Cirkus. Speciellt efter det fina mottagandet uppsättningen har fått i Göteborg, säger Benny Andersson.

Det fina med att kunna arbeta med en föreställning under så här många år är att man kan rannsaka sig själv och förhoppningsvis göra den bättre och mer angelägen för varje gång, säger Lars Rudolfsson

Kristina sjunger jag är en flykting och en främling. Om vi kan få upp ögonen på några för vad det skulle kunna innebära att vara en flykting och en främling så har vi lyckats med något viktigt, säger Björn Ulvaeus.

Arrangör: Blixten & Co
Längd: ca 3 tim 50 min inkl paus

Cirkus är en konsert- och evenemangsscen på Djurgården i Stockholm. Den invigdes den 25 maj 1892 för att inhysa dåtidens stora cirkussällskap. Idag har Cirkus plats för 1 650 sittande gäster och förutom teater, konserter och shower anordnas kongresser och mässor. Cirkus blev byggnadsminne 1983

http://www.cirkus.se

Datum / Tid

lördag, 12 september 2015 kl: 16:00

Plats

Stockholm, Cirkus

Karta (Google)

Typ

Musikal

Kostnad

460kr - 795kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad