Menu

Alla kan äta julbord med Lotta & Erik

Stockholm

Färgfabriken
lördag, 20 december 2014 kl:19:00

En julbordsföreställning av och med Lotta Lundgren och Erik Haag

Ett julbord som går till historien.
En intensivkurs i julbordsätandets konst.
Och en julbordsutbildning som för evigt kommer förändra din syn på julens mat.

Är det en slump att julbordet lockar fram allt det där som karaktäriserar svensken; en blyg människa i kö med ett knepigt förhållande till alkohol och tvångsmässig proppa-i-sig-mentalitet när firman står för fiolerna?
Naturligtvis inte.

Julbordet är mer än ett bord med julmat på, det är en summering av Sveriges historia och en portal till svenskens innersta rum. Vore det inte för julbordet skulle julafton bara vara en dag i december då redan bortklemade ungar fick onödiga presenter. Ja, utan julbord bleve det helt enkelt ingen jul i Sverige.

Ändå vet försvinnande få av oss hur man äter julbord efter konstens alla regler, vad julbordets rätter representerar och hur de hamnat där. De flesta verkar ha glömt att julbordet utgör en direktlänk till döda förfäders andar. Och nästan ingen kan på rak arm säga hur många snapsar som ingår i den traditionsenliga julfyllan.

När ett kulturarv väl skingrats i vinden är det försent att komma och gnälla. För att bevara och sprida kunskapen om julbordet har jag, Lotta Lundgren, och min julbordspartner Erik Haag, sammanfattat de senaste tusen åren av julbordsarkeologi i julbordsföreställningen Alla kan äta julbord.

Alla kan äta julbord är en blandning av guidad julbordsvisning, gruppterapi, föreläsning och underhållning. Under vår sakkunniga ledning lotsas du hela vägen från startsill till julgrötsmål. Vi lär dig julbordets turer och inbördes ordning, lyfter fram dess obligatoriska moment (lutfisk) och avslöjar hur du undviker vanliga buffemisstag (allt med pajdeg). Men vi pratar också om julbordets existentiella aspekt, julmatens psykologi och annat djupt och svårt!

Alla kan äta julbord är julbordsföreställningen för dig som vill lära dig ”gå plus” på julbordets kuvertavgift. För dig som vill kunna läxa upp alla som tror att man får ta skinka samtidigt som det småvarma*. Och för dig som undrar vad det är som får svärmor/byäldste/du själv att fortsätta att göra din egen sylta trots att ingen gillar den.

Alla kan äta julbord garanterar dessutom en stark matupplevelse för dig som är sugen på ett historiskt korrekt julbord som befriats från alla fjäskiga och oäkta rätter med mindre än ett halvt sekel på nacken. Ett gammeldags, vällagat och petigt komponerat julbord. Helt utan moderna nytolkningar, aktuella trender, allmän utfyllnad, barnvänliga kompromisser och vegetariska alternativ.
Precis som ett riktigt julbord ska vara.

Mys igång julen med oss.
Så ses vi på Färgfabriken!

Lotta & Erik

* Nä det går inte. Fast när du väl kan julbordets alla turer och oskrivna lagar har du lov att bryta mot dom och ta sill och gröt på samma tallrik om du har lust.

Dryckespaket
Undvik långa köer vid barerna och förbeställ drycken till maten! Det finns 2 färdiga dryckespaket; lilla och stora. Innehåll och priser (totalt, inkl julbord och show) ser du bland priserna nedan!

Läs gärna under övrig info inför ditt besök!

Datum / Tid

lördag, 20 december 2014 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Färgfabriken

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

940kr - 1280

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad