Menu

Sumprunkare & Högrev

Stockholm

Gamla Stan
torsdag, 30 juli 2015 kl:18:00

Sumprunkare, Bönhasar och Iskarlar - många är de yrken och begrepp som fallit i glömska. Livet präglades förr ofta av ens yrke och en del levnadsöden ter sig ganska eländiga när vi läser om dem idag.

Tillsammans tar vi oss en promenad genom de centrala delarna av Östermalm, en stadsdel med epitetet ”Sveriges mest fashionabla stadsdel”. I dag är priserna på de mondäna våningarna högst i hela landet. Här lever man i en lugn och respektabel del av Stockholm med eleganta modebutiker, välstädade parker och enkelriktade gator som ger ett tyst och vilsamt gaturum. Annat var det förr!

Här dränker vi katter i viken, köper oss en sommarstuga och förvarar vapen i mjöldammet. Stockholms drägg spelar kronvägg, skurkarna sänker varandra, inbakade i cement eller släckt kalk. Vi promenerar längs eländiga gångstigar, förbi skitiga och illaluktande fiskerier och tvättstugor. Det är bilden vi målar upp under promenaden som tar oss från Nybroplans havsutsikt upp till Östermalmshallens stinna diskar av allehanda matnyttiga basvaror och delikatesser.

Kom! Upplev denna stadsdel som genomgått en häpnadsväckande förvandling.

Gamla stan, till 1980 officiellt Staden mellan broarna, är Stockholms historiska centrum och uppbyggt på Stadsholmen. Även Helgeandsholmen och Strömsborg tillhör stadsdelen Gamla stan. Ibland räknas också Riddarholmen till Gamla stan, men den utgör en egen stadsdel. Under flera hundra år utgjorde Gamla stan den egentliga staden. Stadsdelen bildades 1926 och hade år 2006 cirka 3 000 invånare. Gamla stan tillhör Södermalms stadsdelsområde och har en yta av 36 hektar. På Gamla stans norra spets återfinns Stockholms slott.

Datum / Tid

torsdag, 30 juli 2015 kl: 18:00

Plats

Stockholm, Gamla Stan

Karta (Google)

Typ

Guide

Kostnad

85kr - 170kr

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad