Menu

Venus

Stockholm

Orionteatern
lördag, 26 april 2014 kl:19:00

”Att inte kunna förställa sig är att inte kunna leva”

Venus berättar två sagolika historier från 1761 när Gustav III var ung och
planeten Venus passerade mellan jorden och solen.
Uppsättningen är ett allkonstverk med hästar och dresserade hundar, med dans
och akrobatiska sensationer.

Den 6:e juni 1761 omkring tjugo minuter över tre börjar planeten Venus sin passage förbi solen.
Den 15-årige kronprinsen Gustavus ser den ovanliga astronomiska händelsen genom ett teleskop från Stockholms Observatorium. På väg hem till häst genom parken, möter han Louis Du Londel, ledare för det franska teatersällskapet Du Londel som residerar på Bollhuset vid slottet, och hans döttrar Jeanne och Louise. Du Londel ger prinsen tre guldglänsande käglor.
En vecka senare förbereder Kronprinsen ett skådespel om Venus enastående möte med Solen. Man ska få skåda ett allkonstverk med hästar och dresserade hundar, med dans och akrobatiska sensationer.

Samtidigt gör sig den unga Anna Ekelöf redo för flykt över gränsen till Norge iförd ännu en av sina många förklädnader. Hon kliver upp ur sängen, öppnar fönstret, kastar ut stövlarna och kryper ut. Hon tecknar till bonden Nils Amundsen som står beredd utanför med två sadlade hästar och drar på sig ett uniformsgehäng varpå de snabbt rider iväg genom skogarna mot gränsen. I samma stund får Gustav käglorna att flyga, högre än någon tidigare skådat, som solar, som planeter på väg genom världsalltet, som gnistor och krutladdningar på en illuminerad teaterscen.

Medverkande:
Charmaine Berdino, Oliver Berdino, Stephanie Berdino, Suzanne Berdino, Sara Larsson-Fryxell, Thomas Roos, Joakim Hagelin Adeby*, Niklas Andersson*, Silva Belghiti*, Rebecca Drammeh*, Ditte Gaarde*, Aino Hakala*, Remi Roos*

Samt: 8 hästar, 2 hundar och en åsna.

*praktikanter från Stockholms dramatiska högskolas teckenspråkiga skådespelarutbildning.

Regi: Lars Rudolfsson
Scenografi: John Engberg
Kostym: Kersti Vitali Rudolfsson/Karin Höeg
Mask: Sara Klänge
Ljusdesign: Anders Rosenquist
Komposition: Savannah Agger
Koreografi: Sara Larsson-Fryxell



Orionteatern, som startades 1983, har sitt ursprung i den fria barnteatern Modellteatern i Eskilstuna, som 1969 startades av en grupp teatermänniskor som Thomas Roos och under många år etablerade sig som en av Sveriges främsta barnteatrar och med vissa produktioner överförda till Sveriges Television, såsom Med slöja och svärd (1981) med bland andra Johan Rabaeus och Storklas och Lillklas (1982). Trots dessa framgångar tvingades teatern lägga ner sin verksamhet i Eskilstuna och söka en ny lämplig plats för sin fortsatta verksamhet. På Södermalm i Stockholm hittade de lösningen i en stor, före detta mekanisk verkstad och i och med flytten ändrade de namnet till Orionteatern.


Lars Rudolfsson och Stina Oscarson var tillsammans konstnärliga ledare för teatern mellan 2004 och 2011. Stina Oscarson lämnade teatern för att bli chef för Radioteatern 2011 medan Lars Rudolfsson stannade kvar som ensam konstnärlig ledare. Orionteatern är även en utbildningsteater med ett utvecklat samarbete med Teaterhögskolan och Dramatiska Institutet i Stockholm. Dessutom har man intimt samarbete med andra teaterkulturer och ett utvecklat utbyte av föreställningar med bl.a. Theatre de Complicité i London, Le Cirque Invisble från Paris och The Suzuki Company från Japan.

Datum / Tid

lördag, 26 april 2014 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Orionteatern

Karta (Google)

Typ

Teater

Kostnad

245kr - 305

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad