Menu

Aynur Dogan

Stockholm

Södra Teaterns Stora Scen
lördag, 20 december 2014 kl:19:00

Sångerskan Aynur DoÄ?an, en av de mest framstående kurdiska artisterna. Med klar, kraftfull och distinkt röst bjuder hon på musik som kan beskrivas som en typ av orientalisk gospel med texter om förtryck, frihet och kärlek. Hon lyfter fram den kurdiska traditionen och ger den ett nytt modernt uttryck. Hennes teknik är bländande, hennes scennärvaro stark och det är där, på scenen, som hon kommer bäst till sin rätt, säger de som sett henne.


Repertoaren består i huvudsak av kurdiska, men också turkiska, folksånger som framförs med bländande teknik och total scennärvaro. Aynurs röst står i centrum, ackompanjerad av skickliga musiker till intensiva rytmer. De som sett den uppmärksammade musikfilmen Crossing the Bridge â?? the Sound of Istanbul av Faith Atkin minns säkert slutscenen där Aynur sjöng i ett hamam (ett klassiskt turkiskt badhus) så nackhåren reser sig.


Aynur, född 1975, och hennes familj flyttade från Kurdistan till Istanbul där Aynur började studera sång på ASM Music School. Kurdiska var då förbjudet i Turkiet och många unga glömde bort sitt modersmål. Aynur ville återupptäcka sitt kulturella och musikaliska arv vilket resulterade i hennes första soloalbum Keça Kurdan (Kurdiska tjejer, 2004). Albumet fick en betydande mängd uppmärksamhet, i både turkisk och internationell press. Bland annat i de engelska tidningarna London Times och tidningen Folk Robots (Fromts) som uppmärksammade albumet på omslaget i novembernumret 2004, med titeln "En kurd på vägen. I sitt senaste album Hevra (Tillsammans, 2013) har Aynur samarbetat med den flerfaldig prisbelönade kompositören och gitarristen Javier Limón som bland annat producerat låtar till artister som Yasmin Levy, Buika och Mariza. Dem traditionella instrumenten som Aynur använt flitigt i tidigare album har nu gett plats åt Javiers gitarr melodier och albumet har lyckats fånga det gemensamma med den traditionell kurdiska musiken och flamencon.


Teatern är Stockholms äldsta öppna teaterhus, beläget i hjärtat av Södermalm och med en hisnande utsikt över staden. Teatermiljön till trots ligger tonvikten på musik. Som konsertscen håller Södra Teatern hög profil både inrikes och internationellt, och lockar till sig färgstarka lokala artister såväl som gnistrande världsstjärnor. Här ryms även restaurang och flera barer. Södra Teatern är ett helägt dotterbolag till Riksteatern.

Datum / Tid

lördag, 20 december 2014 kl: 19:00

Plats

Stockholm, Södra Teaterns Stora Scen

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

180kr - 230

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad