Menu

Väsen

Stockholm

Stallet Folk & Världsmusik
lördag, 1 november 2014 kl:20:00

Lördag 1/11 kl. 20.00 Konsert & Dans


En av folkmusiksveriges största band firar 25 år och är tillbaka på Stallets scen. Med Väsen blir genregränserna ointressanta, det är musikantiskt, svängigt, improviserat med ett tryck som få kan åstadkomma på trio.


Historia
Olov Johansson och Mikael Marin hade spelat ihop sedan i början av 1980-talet och regelbundet spelat med legenderna Curt and Ivar Tallroth och Eric Sahlström i Uppland, när Olov mötte Roger Tallroth i Røros i Norge 1989. De började jamma ihop på nyckelharpa och gitarr och på plats var också Olle Paulson, som tyckte att det var den bästa musik han hört och lovade att starta ett skivbolag om dom var villiga att spela in en skiva. (Drone Music)


Följande sommar blev Olov Johansson utsedd till Världsmästare i Nyckelharpa och hans första skiva fick heta â?Väsenâ?. Men snart började folk höra av sig och ville boka bandet â?Väsenâ? och namnet blev kvar.


Rogers gitarr tillförde en annorlunda rytm till Olovs och Mikaels traditionella folkmusik, vilket tilltalade och lockade en helt ny publik och bandets popularitet växte stadigt, samtidigt med att deras internationella rykte spred sig.


1994, efter att ha gett ut skivorna "Vilda Väsen" och "Essence", blev Väsen tillfrågade om att medverka på Nordmans skivor med arrangemang och medverkan i inspelningen. Under första Nordmanturnén kom de i kontakt med trumslagaren André Ferrari och 1996 blev André en fjärde medlem i Väsen.


1997 spelar kvartetten in "Världens Väsen", som följdes av turnéer i Norge, Danmark, Finland, Italien, Frankrike, USA och Kanada. De fick en svensk Grammis och medverkan i radioprogram i USA och 1999 släpper bandet sin sjätte skiva, â?Gröntâ?.


Med åren mötte de nya utmaningar i att bli familjefäder och att vara den nya tidens musiker. En stor turné i USA blev inställd efter 11 september-attackerna 2001. Turnén bokades om till 2002, André Ferrari hoppade av och Väsen blev åter en trio. Framgången och glädjen över att spela låtar i en trio resulterade i nya skivor och framgångsrika turnéer både i Sverige och utomlands.


Olov Johansson nyckelharpaâ?¨
Mikael Marin viola
â?¨Roger Tallroth gitarr


Mer info
www.vasen.se
sv-se.facebook.com/pages/V%C3%A4sen/29370993963


Entré 160kr/100kr medl/stud


I samarbete med Kulturens bildningsverksamhet


Under de senaste 10 åren har över 100.000 besökare lyssnat, dansat och deltagit på över 1000 evenemang.
Stallet öppnades i november 2000 och drivs av Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD). RFoD arbetar för att stärka, främja, utveckla och sprida folkmusik, världsmusik och folkdans. Stallet är idag en av de viktigaste plattformerna för svenska folk- och världsmusiker/dansare samt en scen för utveckling inom genren och angränsade musikformer i Sverige.

Datum / Tid

lördag, 1 november 2014 kl: 20:00

Plats

Stockholm, Stallet Folk & Världsmusik

Karta (Google)

Typ

Dans

Kostnad

100kr - 500

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad