Menu

Yung Lean och Sad Boys

Uppsala

Uppsala Konsert & Kongress Sal B
fredag, 6 februari 2015 kl:20:00

Yung Lean och Sad Boys

Han har skakat om hiphopvärlden och delat upp lyssnarna i två läger: de som inte alls förstått Yung Lean utan kritiserat honom för att vara en kopia och så de som hyllat honom som en av den nutida hiphopens stora förnyare.

Hemma i Sverige blev han våren 2014 nominerad till P3 Guld i kategorin hiphop/soul. Men det anmärkningsvärda med Yung Lean är att det inte bara är i Sverige som han har uppmärksammats. Yung Lean har faktiskt varit minst lika omtalad och omdiskuterad i hiphopens ursprungsland USA. Det tillhör knappast vardagen att en svensk rappare diskuteras på andra sidan Atlanten. XXL Magazine tog bland annat med honom på sin lista över ”15 europeiska rappare du måste känna till”.

Så har Yung Lean och hans Sad Boys-crew (Yung Sherman och Yung Gud) också hittat ett alldeles unikt sound för svenska förhållanden: vackert producerade, trasigt sorgsna beats med tv-spelsestetik och långsamt tempo som har mest släktskap med den alternativa hiphopscenen i USA.

Även i texterna blickar Yung Lean västerut. Det handlar om tv-spel, det handlar om att hänga med polarna och det handlar om en lång rad (främst) amerikanska produkter och drycker. I intervjuer – bland annat med ansedda nättidskriften Fader – har dock Yung Lean sagt att det inte är den amerikanska kulturen i sin helhet som är intressant, utan andra rappare – förebilder som gjort grym hiphop som inspirerat Sad Boys. Han passade också på att lägga till att de egentligen är ”very Swedish”.

Möjligen är han det. Men egentligen är det onödigt att prata nationalitet. Yung Lean är snarare ett internationellt fenomen – som lever online, skapar musik om att vara online och konsumeras online: videon till Kyoto har över 4 miljoner visningar och Yung Leans Soundcloudkonto har knappt 100 000 följare. Men allt är inte på nätet såklart. Yung Lean & Sad Boys har hyllats för sina livespelningar runt om i Europa och Nordamerika (där bland annat New York Times skrev en uppskattande recension). Visserligen dokumenterades Europaturneen på SVT-bloggen PSL och det är inte det enda avtryck som konserterna ger på nätet. Förmodligen kommer det att märkas rejält när Yung Lean och hans Sad Boys kommer till Uppsala Konsert & Kongress – både i lokalen och på nätet.

Ståplatser

Ingen åldersgräns

Konsertlängd:

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress med stöd av Musikens Hus Vänner

www.ukk.se



Ett landmärke i Uppsala
Åtta våningsplan, 37 meter högt och 14600 kvadratmeter stort. Här finns mötesrum, konsertsalar, bankettsal med restaurang/café, konferensvåning med lounge, utställningsytor, foajéer med barer, artistutrymmen, restaurangkök, biljettkassa och konferensreception.

På utsidan präglas Uppsala Konsert & Kongress av den uttrycksfulla arkitekturen med fasaden som växlar färg och ton allt efter dygn, årstid och väderlek. Från Stora foajén på våning 6 har gästerna en storslagen utsikt över Uppsala med omnejd.

Datum / Tid

fredag, 6 februari 2015 kl: 20:00

Plats

Uppsala, Uppsala Konsert & Kongress Sal B

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

140

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad