Menu

Trollflöjten

Uppsala

Uppsala Konsert & Kongress
torsdag, 4 september 2014 kl:19:00

Mozarts opera Trollflöjten är en saga där ljus och mörker möts och kärlekens och musikens kraft står i centrum. Kungliga Operans uppsättning i regi av Ole Anders Tandberg av Mozarts sista opera har hyllats och spelats för fulla hus i Stockholm. Nu kommer föreställningen med solisterna, kören och Kungliga Hovkapellet på ett efterlängtat gästspel i Uppsala Konsert & Kongress. Framförandet är konsertant men delar av dekoren kommer att användas och Stockholmsoperans sångare agerar i kostymer från föreställningen.
Mozarts Trollflöjten är en av världens mest spelade och omtyckta operor. Här blandas högt och lågt, komik och allvar, talad dialog, virtuosa koloraturarior och koraler. Redan premiären blev en grandios succe och operan har sedan dess spelats otaliga gånger över hela världen. Den första svenska uppsättningen hade urpremiär på Kungliga Operan redan 1812 och därefter har åtskilliga nyuppsättningar sett dagens ljus både på operan i Stockholm och på andra scener i Sverige.
Trollflöjten kom till på initiativ av Emanuel Schikaneder som var välkänd teaterdirektör, sångare, skådespelare och författare. Nu ville han ha en opera med tysk text till sin teater i utkanten av Wien, Theater auf der Wieden. Det var en mycket populär teater och föreställningarna drog stor publik.
Under arbetet med Trollflöjten fick Mozart och Schikaneder veta att några andra var i färd att skriva en opera kring en magisk flöjt. Det blev därför mycket bråttom för de ville vara först med sin Trollflöjt. Arbetet gick med en rasande fart och de snickrade snabbt ihop en historia influerad av österländsk mysticism och frimurarritualer, det senare förmodligen på initiativ från Mozart som var aktiv frimurare. Dessutom skräddarsydde Mozart rollen som Papageno för Schikaneder som ju själv var sångare.
Att Trollflöjten dras med en del ologiska vändningar brukar skyllas både på frimurartemat och att det plötsligt blev så bråttom. Samtidigt är det en del av operans styrka, menar Kungliga Operans dramaturg Katarina Aronsson.
– Kritiken mot rörig dramaturgi och ologiska skeenden är onödigt hård. Visst kan det tyckas märkligt att Nattens drottning i början av operan framstår som den goda, olyckliga modern och Sarastro som den onde som rövat bort hennes dotter, för att sedan halvvägs i pjäsen byta plats med varandra, den onde blir god, den goda blir ond. Men egentligen tror jag historien vinner på den oväntade vändningen. Den bild Tamino får av verkligheten måste hela tiden omprövas, han måste gå en ny väg, och det gör berättelsen mer trovärdig och sceniskt mer spännande.

Dirigent: Stefan Klingele
Medverkande: Tamino Conny Thimander
Pamina Elisabeth Meyer
Nattens Drottning Karolina Andersson
Sarastro Lennart Forsen
Papageno Jens Persson
Papagena Vivianne Holmberg
Monostastos Niklas Björling Rygert
Talaren Johan Edholm
Första damen Monika Mannerström Skog
Andra damen Susann Veg
Tredje damen Katarina Leoson
En präst Anders Blom
Dödens väktare Jesper Taube, Alar Pintsaar

Trollflöjten handling
Akt I
Tamino har gått vilse och överfalls plötsligt av en orm. Han svimmar men räddas av tre damer och möter vid uppvaknandet fågelfängaren Papageno. Tamino tror att Papageno är den som har räddat honom från ormen, vilket Papageno inte förnekar.
De tre damerna återkommer och visar Tamino ett porträtt av en flicka, Pamina, Nattens drottnings dotter. De berättar att Pamina har rövats bort av Sarastro och ger Tamino uppdraget att söka upp och befria henne. Till hjälp får han en magisk flöjt att använda när fara hotar. Papageno blir hans följeslagare som även han får ett hjälpmedel att använda vid fara, ett klockspel.
Pamina flyr från sin fångvaktare, Monostatos, just när Papageno dyker upp, som berättar för henne att Tamino är på väg för att bistå henne.
Tre gossar har visat Tamino vägen till Vishetens tempel där han underrättas om att Pamina lever. Med hjälp av trollflöjten kallar han på Papageno, men denne hinner inte fram innan Tamino har gett sig av. Monostatos och hans livvakter tar Papageno och Pamina till fånga, men med hjälp av klockspelet lyckas Papageno förhäxa dem.
Sarastro sammanför Pamina och Tamino varefter han befaller sina bröder att leda dem till Prövningarnas hus.
Akt II
Tillsammans med brödraskapet finner Sarastro att Tamino är värdig att bli invigd och att Pamina ska bli hans. Den första prövningen består i att tiga, även om de skulle frestas av kvinnors lockrop och förförelseförsök.
Monostatos söker tvinga sig på Pamina, som i sista stund räddas av Nattens Drottning.
När mörkret faller anländer Nattens drottning och ger sin dotter en dolk och beordrar henne att döda Sarastro. Pamina hör Taminos flöjt och hittar så honom, men möts av hans tystnad. Hon tror att hans kärlek till henne är förbi.
Papageno, som har svårt att respektera prövningarna, är nöjd om han får ett glas vin och en flicka. Pamina är förtvivlad över Taminos tystnad och önskar sig hellre döden, men hindras av de tre gossarna som berättar att Tamino älskar henne. Hon återförenas med Tamino och tillsammans ska de genomgå den sista prövningen.
Under tiden har Papageno med sitt klockspel och med hjälp av de tre gossarna hittat sin Papagena.
Tillsammans med Nattens drottning söker Monostatos hindra Taminos och Paminas förening, men utan framgång. Tamino och Pamina hyllas likt gudar av Sarastro och hans krets.

Trollflöjten – opera i två akter komponerad 1791
Musik Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto Emanuel Schikaneder
Översättning Ulf Peter Hallberg
Regi Ole Anders Tandberg

Konsertlängd: ca 3 timmar inklusive 30 min paus

www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress

Ett landmärke i Uppsala
Åtta våningsplan, 37 meter högt och 14600 kvadratmeter stort. Här finns mötesrum, konsertsalar, bankettsal med restaurang/café, konferensvåning med lounge, utställningsytor, foajéer med barer, artistutrymmen, restaurangkök, biljettkassa och konferensreception.

På utsidan präglas Uppsala Konsert & Kongress av den uttrycksfulla arkitekturen med fasaden som växlar färg och ton allt efter dygn, årstid och väderlek. Från Stora foajén på våning 6 har gästerna en storslagen utsikt över Uppsala med omnejd.



Trollflöjten
2024-05-23 18:00:00
Luleå, STRÖMSTAD, Strömstads Fiskauktion



Trollflöjten
2024-05-24 18:00:00
Luleå, STRÖMSTAD, Strömstads Fiskauktion



Trollflöjten
2024-05-25 17:00:00
Luleå, STRÖMSTAD, Strömstads Fiskauktion

Datum / Tid

torsdag, 4 september 2014 kl: 19:00

Plats

Uppsala, Uppsala Konsert & Kongress

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

460

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad