Menu

Uppsala Kammarorkester - Andlighet och fred

Uppsala

Uppsala Konsert & Kongress
torsdag, 23 oktober 2014 kl:19:00

Andlighet och fred

Dirigent: Gerard Korsten

Ester Mägi (f. 1922)
Vesper för stråkar

Kent Olofsson (f. 1962)
Way Marks (Beställningsverk med utgångspunkt i Dag Hammarskjölds Vägmärken)

Felix Mendelssohn (1809 – 1847)
Symfoni nr 5 ”Reformationssymfonin”


I Uppsala finns ett starkt engagemang för fredsarbete med flera organisationer och internationellt framstående personer verksamma inom freds- och konfliktforskning. Flera av Sveriges största fredsprofiler har stark koppling till Uppsala och fyra av de fem svenska mottagarna av Nobels fredspris har bott i staden: Hjalmar Branting, Nathan Söderblom, Alva Myrdal och Dag Hammarskjöld.

På initiativ av Musik i Uppland har tonsättaren Kent Olofsson skrivit ett helt nytt verk med texter ur Dag Hammarskjölds tankebok Vägmärken. Manuskriptet till Vägmärken hittades i Dag Hammarskjölds bostad i New York efter hans död. Det består av aforismer och självbiografiska notiser, lyrik och existentiella reflektioner.

– Texterna är som en pilgrimsvandring. Ett sökande efter livets djup och andliga mening. Det handlar om att staka ut en väg. Därför blev titeln Waymarks på stycket också självklar för mig, säger Kent Olofsson.

Dag Hammarskjölds andliga reflektioner i Kent Olofssons musikaliska och sceniska gestaltning får vid samma konsert sällskap av Ester Mägis Vesper och Felix Mendelssohns Reformationssymfoni. Vesper är latin och betyder afton eller kväll och är en tidebön som hålls vid solnedgången. Det är en av kyrkans viktigaste böner som ofta tonsatts, bland annat av just Ester Mägi som är en av Estlands viktigaste nu levande tonsättare. Mendelssohns femte symfoni som kallas Reformationssymfonin skrevs inför det planerade firandet 1830 av 300-årsminnet av Martin Luthers stora kyrkoreform och den augsburgska trosbekännelsen. Av politiska skäl ställdes jubileet in och symfonin uruppfördes inte förrän 1832 i Berlin.

Konsertlängd: ca 1 timma, 55 minuter inklusive paus

Arrangör: Musik i Uppland
www.musikiuppland.se

Ett landmärke i Uppsala
Åtta våningsplan, 37 meter högt och 14600 kvadratmeter stort. Här finns mötesrum, konsertsalar, bankettsal med restaurang/café, konferensvåning med lounge, utställningsytor, foajéer med barer, artistutrymmen, restaurangkök, biljettkassa och konferensreception.

På utsidan präglas Uppsala Konsert & Kongress av den uttrycksfulla arkitekturen med fasaden som växlar färg och ton allt efter dygn, årstid och väderlek. Från Stora foajén på våning 6 har gästerna en storslagen utsikt över Uppsala med omnejd.

Datum / Tid

torsdag, 23 oktober 2014 kl: 19:00

Plats

Uppsala, Uppsala Konsert & Kongress

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

100kr - 290

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad