Menu

Recomposed by Max Richter - Daniel Hope

Uppsala

Uppsala Konsert & Kongress
onsdag, 28 januari 2015 kl:19:00

Max Richters: Årstiderna Recomposed framförd av Daniel Hope och Trondheimsolistene

Violinisten Daniel Hope är en av den klassiska världens just nu hetaste virtuoser. Han har hyllats för sin kreativitet och musikaliska mångsidighet. I den här konserten gestaltar han kompositören Max Richters varmt suggestiva och mycket uppmärksammade omtolkning av Vivaldis Årstiderna tillsammans med TrondheimSolistene.

Daniel Hope utgår alltid från musikens inre kvaliteter och är lika hemma i barocken som i hyperaktuell minimalism. Som i samarbetet med tysk-brittiske kompositören Max Richter som tidigare skrivit både opera och filmmusik, bland annat till Martin Scorseses thriller Shutter Island. Genom att ladda musiken med modern minimalism och intryck från ambient och electronica har han nu i samarbetet med Daniel Hope gett Vivaldis Årstiderna ett helt nytt liv.

– Det är den klassiska musikens mest uttjatade verk. Samtidigt också något av det allra bästa. Jag älskade den redan som barn, samtidigt som jag med tiden tröttnade på att höra den i telefonköer, hissar, mataffärer. Därför ville jag ge den ett nytt liv, sa Max Richter i samband med att han och Daniel Hope fick ta emot det prestigefyllda ECHO-priset för inspelningen som getts ut av det prestigefyllda skivbolaget Deutsche Grammophon.

Max Richter är en av förgrundsgestalterna inom den postklassiska musiken. Här är född i Tyskland men uppväxt i London där han är utbildade sig i piano och klassisk komposition vid Royal Academy of Music. Han också studerat i Florens för tonsättaren Luciano Berio som var en av 1900-talets stora innovatörer inom den elektroniska musiken. Idag är Max Richter verksam i Berlin.

Daniel Hope har intagit en alldeles särskild position inom klassiska musiken. Hans spel är en extraordinär kombination av bländande virtuositet och djuplodande tolkningar. Det har han visat prov på i fenomenala inspelningar av Brittens och Elgars violinkonserter, modern musik av bland andra Messiaen och i den stora romantiska repertoaren med musik av Mendelssohn och Max Bruch.
Han är född i Durban i Sydafrika där hans pappa var starkt engagerad i anti-apartheid-rörelsen. Med musiken som medel strider nu också Daniel Hope för att motverka orättvisor och förtryck i världen. För att vi aldrig ska glömma de fasansfullheter som människor utsattes för under andra världskriget har han bland mycket annat gett ett album med musik av tonsättare som satt i koncentrationslägret Theresienstadt.

Norska TrondheimSolistene bildades 1988 av violinisten Bjarne Fiskum och består av de mest talangfulla studenterna vid Trondheims musikkonservatorium. Orkestern har gjort ett flertal turneer i England, Frankrike, Tyskland och USA. Den har också fått flera utmärkelser för sina skivinspelningar, bland annat det norska Spelmannenpriset och det prestigefyllda franska Diapson dòr.

De besökte Uppsala Konsert & Kongress för några år sedan, även då med Vivaldis Årstiderna men världsviolinisten Anne-Sophie Mutter som solist. Nu kommer de alltså tillbaka med samma årstider, men i en ny version och med Daniel Hope som dirigent och solist.

Konsertlängd:
Wolfgang Amadeus Mozart: Adagio and Fugue KV546
Bela Bartok: Divertimento for Strings
cirka 35 minuter
paus
Max Richter: Vivaldi Recomposed
cirka 55 minuter

www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress

Ett landmärke i Uppsala
Åtta våningsplan, 37 meter högt och 14600 kvadratmeter stort. Här finns mötesrum, konsertsalar, bankettsal med restaurang/café, konferensvåning med lounge, utställningsytor, foajéer med barer, artistutrymmen, restaurangkök, biljettkassa och konferensreception.

På utsidan präglas Uppsala Konsert & Kongress av den uttrycksfulla arkitekturen med fasaden som växlar färg och ton allt efter dygn, årstid och väderlek. Från Stora foajén på våning 6 har gästerna en storslagen utsikt över Uppsala med omnejd.

Datum / Tid

onsdag, 28 januari 2015 kl: 19:00

Plats

Uppsala, Uppsala Konsert & Kongress

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

350

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad