Menu

Irländskt! - Lúnasa & Lynched

Uppsala

Uppsala Konsert & Kongress
lördag, 31 januari 2015 kl:19:30

Lúnasa
Med en kvarts miljon sålda och i flera fall prisbelönade album är Lúnasa ett av Irlands mest uppskattade och framstående band. Med svindlande virtuositet och enastående musikalitet får de även den allra stelaste lyssnaren att svänga med. De turnerar över hela världen och har besökt internationellt kända arenor som The Hollywood Bowl, National Concert Hall i Dublin, operan i Sydney och Moskvas internationella musikhus. De har också framträtt i Vita huset.
Deras spelskicklighet och förmåga att förnya sig har fört Lúnasa fram till en frontposition inom den keltiska musiken. Och de gör ständigt nya landsvinningar, som till exempel deras konserter med irländska radions orkester RTÉ.
– Det är bara att tacka och ta emot att den irländska musiken är så mångsidig! Vi hittar hela tiden nytt material, nya melodier, som vi kan använda. Alla i bandet har en stark vilja och passion för musiken, det håller både oss själva och den musikaliska traditionen levande, säger flöjtisten och whistle-spelaren Kevin Crawford.
Bandet bildades 1996 av Seán Smyth, Trevor Hutchinson och Donogh Hennessy efter en skandinavienturne och har sedan dess varit en av Irlands mest efterfrågade grupper. Vid sidan av Lúnasa samarbetar medlemmarna med några av världens främsta artister. Trevor Hutchinson har nyligen turnerat med The Waterboys, Cillian Vallely medverkar på Bruce Springsteens senaste platta High Hopes, Kevin Crawford har turnerat med Martin Hayes och John Doyle och Ed Boyd med Flook och Cara Dillon.
Seán Smyth – fiol, tin whistle och low whistle
Kevin Crawford – flöjter, tin whistle och low whistle
Trevor Hutchinson – kontrabas
Cillian Vallely – uilleann pipe (irländsk säckpipa) tin whistle och low whistle
Ed Boyd – gitarr


Lynched
Gruppen Lynched senaste album ”Cold Old Fire” fick fantastiska recensioner. ”Ett passionerat och fullkomligt fängslande album”, skrev tidningen FRoots. ”Otyglat men sammanhållet, både rötter och magkänsla. Så förbannat bra!” enligt legendariske Mike Harding i sin Folk Show.
Lynched är starkt förankrade i den irländska musikmyllan med grupper som Planxty och Dubliners, samtidigt som de lyckas vara både radikala och nytänkande. Med traditionella instrument som uilleann pipe, den irländska säckpipan, dragspelet concertina, fiol, och gitarr ackompanjerar de själva sin fyrstämmiga sång och skapar en egen och helt oemotståndligt medryckande musik. De mixar humoristisk music-hall-underhållning med gatusånger, traditionella irländska publåtar med musik från 1800-talets kringresandetradition. Dessutom en stor del eget material.
Lynched bildades som en experimentell psykedelisk folkpunk-duo av bröderna Ian och Daragh för femton år sedan, men har sedan dess genomgått flera inkarnationer. Med tiden har de lätt anarkistiska dragen fått sällskap av den irländska musiktraditionen. Kombinationen är fantastisk och uppmärksamheten har varit överväldigande. Medlemmarna har inte velat begränsa sig till bara konserter eller skivor utan har även medverkat vid filminspelningar, komponerat filmmusik och gjort TV-dokumentärer. Efter att deras album ”Cold Old Fire” släpptes 2013 har de också varit på en omfattande USA-turne.
Ian Lynch – gitarr, uilleman pipe (irländsk säckpipa) sång
Darragh Lynch – gitarr, uilleman pipe (irländsk säckpipa) sång
Radie Peat – concertina (litet dragspel), sång
Cormac Dermody – fiol, sång

Konsertlängd: cirka 2 x 45 minuter

www.ukk.se

Arrangör: Uppsala Konsert & Kongress

Ett landmärke i Uppsala
Åtta våningsplan, 37 meter högt och 14600 kvadratmeter stort. Här finns mötesrum, konsertsalar, bankettsal med restaurang/café, konferensvåning med lounge, utställningsytor, foajéer med barer, artistutrymmen, restaurangkök, biljettkassa och konferensreception.

På utsidan präglas Uppsala Konsert & Kongress av den uttrycksfulla arkitekturen med fasaden som växlar färg och ton allt efter dygn, årstid och väderlek. Från Stora foajén på våning 6 har gästerna en storslagen utsikt över Uppsala med omnejd.

Datum / Tid

lördag, 31 januari 2015 kl: 19:30

Plats

Uppsala, Uppsala Konsert & Kongress

Karta (Google)

Typ

Övrigt

Kostnad

150kr - 240

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad