Menu

Anoushka Shankar

Uppsala

Uppsala Konsert & Kongress
onsdag, 8 oktober 2014 kl:19:30

Hon växte upp på tre olika kontinenter. Hon mötte redan som ung en rad av vår tids mest inflytelserika musikprofiler. Hennes far Ravi Shankar var musikalisk förebild för gestalter som George Harrison, Philip Glass och John Coltrane. Det är sådant som sätter spår. Det har också gjort Anoushka Shankar till en extraordinär musikpersonlighet som förenar indisk klassisk musik med element från flamenco, jazz electronica och klassisk musik. Nu inviger hon Uppsala XI Internationella Gitarrfestival den 8e oktober!

Anoushka Shankar debuterade som sitarsolist i New Dehli vid tretton års ålder. Vid tjugo hade hon etablerat sig som en av världens främsta sitarspelare. Som ingen annan briljerar hon med sin uttrycksrikedom, sin extrema teknik och sin ödmjuka framtoning.
Shankar har nominerats flera gånger till Grammy Awards i kategorin world Music. Och musikkritiker över hela världen har hyllat hennes innovativa sitarspel som bjuder in lyssnaren att till en sinnlig, vacker och förtrollande musikvärld.
Det går helt enkelt inte att vara neutral inför namnet Shankar. Den legendariske sitarspelaren Ravi Shankar var läromästare och guru som påverkade Beatles, spelade på Woodstockfestivalen och komponerade musik för symfoniorkester och hade inflytande på klassiska musiker som violinisten Yehudi Menuhin. Shankar fick bl a Polarpriset år 1998.
Under tjugo års tid var Anoushka en av hans allra närmaste medmusiker. Idag är hon sitarspelare och kompositör som med sin egen konstnärliga vision för arvet från Ravi vidare, samtidigt som hon utvecklar musiken och ger den ny kraft.
Den starka och genuina traditionen från hinduismen fick hon med sig under uppväxten. Det kosmopolitiska livet från olika delar av världen och en vidöppen konst- och musiksyn har sedan tillfört mängder av andra ingredienser i Anoushka Shankars musik.
På sitt sjunde album, Traces of You, som kom förra året, det andra på det renommerade bolaget Deutsche Grammophon, samarbetar hon med sångerskan Norah Jones som dessutom är hennes halvsyster. Ravi Shankar dog under föreberedelserna till albumet som blev deras gemensamma hyllning till Ravi Shankar.
Tillsammans med sin ensemble inviger hon Uppsala XI Internationella Gitarrfestival med ett program innehållande klassisk indisk musik.
Anoushka Shankar, sitar
Tanmoy Bose, tabla
Pirashanna Thevarajah, mridangam (trumma)
Sanjeev Shankar, shehnai och tanpura (blåsinstrument och indisk luta)
http://www.youtube.com/watch?v=-wra4p4zARw
http://www.youtube.com/watch?v=kEJSWIftX98#t=188



läs mer : www.uppsalagitarrfestival.se


Uppsala Internationella Gitarrfestival är Nordens främsta med gitarren i centrum. Tusentals besökare kommer årligen från Sverige och Norra Europa att uppleva och lära av ett urval av världens främsta gitarrlirare.
Läs mer på om artisterna och festivalens program på:
www.uppsalagitarrfestival.se




Konsertlängd:




www.uppsalagitarrfestival.se

Arrangör: Uppsala Internationella Gitarrfestival

Ett landmärke i Uppsala
Åtta våningsplan, 37 meter högt och 14600 kvadratmeter stort. Här finns mötesrum, konsertsalar, bankettsal med restaurang/café, konferensvåning med lounge, utställningsytor, foajéer med barer, artistutrymmen, restaurangkök, biljettkassa och konferensreception.

På utsidan präglas Uppsala Konsert & Kongress av den uttrycksfulla arkitekturen med fasaden som växlar färg och ton allt efter dygn, årstid och väderlek. Från Stora foajén på våning 6 har gästerna en storslagen utsikt över Uppsala med omnejd.

Datum / Tid

onsdag, 8 oktober 2014 kl: 19:30

Plats

Uppsala, Uppsala Konsert & Kongress

Karta (Google)

Typ

Musik

Kostnad

346kr - 425

         

Hitta evenemang

Fritext
Välj stad

    
                                        
Datum: Alla dagar
Veckodagar:
Tillbaka Sök

Välj stad